jueves, 28 de junio de 2012

Reclamem la reparació de Basiri, el Companys saharui, fundador Polisario


Joan Tardà - Blocs Esquerra 27.06.2012
Basiri, nom pel qual es coneix Mohamed Sid Brahim Sid Embarec Basir, fou un dels fundadors del Front Polisario el 12 de desembre de 1969 i el seu primer Secretari General. Basiri era un periodista perseguit pel Marroc per oposar-se a les pretensions marroquines d’annexió del Sahara.

Basiri pretenia la independència d’un futur Estat saharaui mitjançant una transició pacífica i mantenint vincles i bona relació amb l’Estat espanyol. Malgrat això, el Gobierno General de la Provincia del Sahara –autoritat colonial espanyola- va reprimir les manifestacions saharuis, que reclamaven la independència, així com mesures per millorar el nivell econòmic i cultural de la població.

El 17 de juny de 1970 van coincidir dues manifestacions de signe contrari: una a favor del Front Polisario i una altra de recolzament a la colonització. Les autoritats espanyoles van instar a la dissolució de la primera i, davant de la seva negativa, van enviar les forces de la Legión, que dispararen indiscriminadament, bo i causant ferits i morts i detencions de centenars de persones. Aquella mateixa Basiri fou detingut i posteriorment empresonat a la presó de l’Aaiún, d’on se’n té l´última notícia. A partir d’aquí, Basiri desaparegué, sense que el Govern espanyol hagi aclarit mai què va passar amb ell i, si el van mater, on és.

Per això, Esquerra ja va temps va presentar una iniciativa parlamentària que avui es debatrà al Congrés, en què es reclama que el Govern espanyol aclareixi què va passar amb l’heroi i màrtir saharaui, que s’estableixin mesures de reparació de la seva memòria i família i que, una vegada localitzat, es repatriï el cos a territori saharaui. És un deure històric i moral de l’Estat espanyol. De la mateixa manera que ho és intervenir de manera activa i constant en la resolució justa i definitiva del conflicte del Sahara que es va generar per l’incompliment de l’Estat espanyol dels seus deures com a potència colonial.

No hay comentarios: